Waarom is een levenstestament belangrijk in jouw planning?
Wij als planners zijn altijd bezig met optimaliseren van financiële zaken. Hierbij bespreken wij ook altijd juridische aspecten. De link tussen financiële planning en een levenstestament ligt in het beschermen en beheren van je financiën en persoonlijke belangen wanneer je daar zelf niet meer toe in staat bent.
Een levenstestament regelt zaken rondom je vermogen, gezondheid en andere persoonlijke beslissingen voor het geval je wilsonbekwaam wordt, bijvoorbeeld door ziekte of ongeval. Dit is een belangrijk onderdeel van financiële planning omdat het ervoor zorgt dat je vermogen en zaken worden beheerd zoals jij dat wilt, ook als je zelf niet meer beslissingen kunt nemen. De volgende zaken kun je regelen met een levenstestament.
1) Bescherming van vermogen
In een levenstestament kun je iemand aanwijzen (een gevolmachtigde) die namens jou financiële beslissingen kan nemen als je dat zelf niet meer kunt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het beheren van bankrekeningen, beleggingen of het regelen van belastingen. Door dit te regelen als onderdeel van je financiële planning, voorkom je dat je vermogen onbeheerd achterblijft of verkeerd wordt beheerd.
2) Continuïteit van financiën
Een goed opgesteld levenstestament zorgt ervoor dat jouw financiële verplichtingen, zoals hypotheekbetalingen, verzekeringen of onderhoud van onroerend goed, gewoon doorgaan. Dit voorkomt financiële problemen, zoals schulden of wanbetaling, die kunnen ontstaan als niemand toegang heeft tot je financiële middelen.
3) Vermijding van rechterlijke bewindvoering
Zonder levenstestament kan het nodig zijn dat de rechter een bewindvoerder of curator benoemt als je wilsonbekwaam wordt. Dit proces is tijdrovend en kan leiden tot kosten en ongewenste beslissingen. Door in je financiële planning een levenstestament op te nemen, houd je de controle over wie de verantwoordelijkheid voor je financiën krijgt.
4) In het kader van erf- en schenkplanning
Het levenstestament kan ook onderdeel zijn van je bredere erf- en schenkplanning. Je kunt bijvoorbeeld bepalen hoe en wanneer bepaalde schenkingen gedaan moeten worden, of hoe met je vermogen moet worden omgegaan om belastingtechnisch voordelig te zijn. Dit kan passen binnen een bredere strategie voor vermogensoverdracht.
Kortom, een levenstestament is een belangrijk onderdeel van een goede financiële planning, vooral om ervoor te zorgen dat je vermogen en persoonlijke zaken goed worden beheerd als je dat zelf niet meer kunt.
Nog vragen? Laat het ons weten, we kijken graag met je mee.