Een huis kopen met hulp van je ouders: Wat zijn de mogelijkheden?
De woningmarkt betreden als starter is tegenwoordig allesbehalve makkelijk, dat is algemeen bekend. Voor starters voelt het soms alsof je een loterij moet winnen om een koophuis te bemachtigen. En dat snappen we hier maar al te goed. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop ouders je kunnen helpen. In dit artikel zetten we de meest voorkomende en slimme opties op een rij.
Schenking voor de eigen woning
De bekendste en meest gebruikte manier is een schenking. Ouders mogen hun kind belastingvrij een flink bedrag schenken voor het kopen van een huis.
- Hoeveel dan? In 2025 ligt het belastingvrije bedrag voor een eenmalige schenking van ouders aan kinderen (tussen 18 en 40 jaar) rond de €32.000
- Voordelen: Direct inzetbaar voor de aankoop of aflossing van een hypotheek.
- Nadelen: Het geld moet echt geschonken worden – je ouders hebben er dus geen zeggenschap meer over.
De ‘Familiebank’: geld lenen van je ouders (of van je opa en oma)
Een andere populaire constructie is een lening via de zogenaamde familiebank.
Wat is het?
Je ouders lenen je geld om een huis te kopen, onder voorwaarden die jullie zelf afspreken.
Voordelen: Lagere rente dan bij de bank mogelijk. Al moet deze rente wel ‘zakelijk zijn’. Dat wil zeggen dat deze rente wel redelijk in lijn moet zijn met de hypotheekrente die je bij een bank kunt afspreken. Rente is (net als bij een bank) ook aftrekbaar bij de belasting (mits marktconform en schriftelijk vastgelegd).
Ouders kunnen jaarlijks (een deel van) de rente terugschenken. Dit kan in veel gevallen belastingvrij. Let op: Alles moet op papier staan, de Belastingdienst kijkt uiteraard mee.
Ouders als mede-koper of Garantsteller
Soms willen ouders wat meer zekerheid en kiezen ze ervoor om mee te tekenen.
Mede-koper: Je koopt samen het huis. Je ouders worden deels eigenaar.
Voordeel: Jullie bundelen het inkomen, waardoor je meer kunt lenen.
Nadeel: Ze hebben dan ook rechten en verplichtingen. Dit werkt allemaal prima als je goed met elkaar bent, maar is een stuk lastiger bij ruzie.
Ouders betalen soms ook meer overdrachtsbelasting, als ze er zelf niet gaan wonen.
Garantstelling: Je ouders tekenen mee als borg of garantsteller voor (een deel van) de hypotheek. Let op: Niet alle banken doen dit, en het kan risicovol zijn voor je ouders.
Gebruik van overwaarde
Hebben je ouders een koophuis met flinke overwaarde? Dan kunnen ze hun hypotheek verhogen om jou hiermee te helpen.
Voordeel: Geld uit stenen halen zonder meteen te verhuizen.
Nadeel: Ze nemen extra schulden op zich, en dat resulteert uiteraard in hogere maandlasten.
Samenwonen in een Kangoeroewoning of met een Grondconstructie
Dit gebeurt wat minder vaak, maar het is wel in opkomst. Ouders kunnen ook helpen door samen te investeren in een woning met aparte wooneenheden (kangoeroewoning), of door een stuk grond te kopen waar jij dan op bouwt of woont.
Nadeel: Creatief, maar juridisch en fiscaal complex – hier komt een notaris bij kijken. Ook moet je in zo’n geval goed kijken naar het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Dit is vaak meer maatwerk, ook in de advisering.
Tot slot
Laat je goed adviseren!
Er zijn dus best wat mogelijkheden om met hulp van je ouders een huis te kopen – maar elke situatie is anders. Laat je goed adviseren door een financieel adviseur, notaris of hypotheekadviseur. En praat ook open met je ouders over wensen, verwachtingen en wat haalbaar is.
Vragen over een specifieke situatie? Laat het ons weten. Wij helpen je graag verder!

