Nieuws Blijf op de hoogte
Donderdag 3 oktober 2024

Prinsjesdag, wat betekenen die plannen nou precies voor jou straks?

We gaan het hier als financieel dienstverlener natuurlijk niet hebben over de asielcrisis, het stikstofprobleem, of de nieuwe bezuinigingen in diverse sectoren. Wij hebben het uiteraard vooral over geld. Laten we dus maar eens kijken of jullie er wellicht een procentje aan koopkracht op vooruit gaan!

Koopkracht: een beetje in de plus

In zijn voorwoord bij de miljoenennota schrijft minister Eelco Heinen (Financiën) dat het kabinet de economie wil versterken door werken lonender en aantrekkelijker te maken. Dat geldt vooral voor de lagere middeninkomens (tot bijna € 50.000 bruto). Zij gaan er met 1,1% het meeste op vooruit. Gemiddeld gaat de Nederlander er in 2025 met 0,7% jaar op vooruit. In 2024 is/was dat nog 2,8% trouwens. De hoogste inkomens (minimaal drie keer modaal) mogen uitgaan van een plus van 0,5% en uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden kunnen rekenen op gemiddeld 0,9% en 0,6% erbij.

Voor mensen in de laagste inkomensgroep, die op basis van het hoofdlijnenakkoord uit de kabinetsformatie op een plus van 1,4% dachten te kunnen rekenen, blijft een groei van 0,5% over. Het kabinet, zo bleek op Prinsjesdag, ziet namelijk toch af van een aantal voorgenomen inkomensmaatregelen. De verhoging van de huurtoeslag gaat bijvoorbeeld voorlopig niet door.

Extra belastingschijf

Een opvallendste innovatie is de introductie van een nieuwe, derde belastingschijf in de inkomstenbelasting. Die zorgt ervoor dat werknemers minder belasting gaan betalen over de eerste € 38.441 van hun inkomen: geen 36,97%, zoals nu geldt voor het inkomen tot € 75.518 (de huidige eerste schijf), maar 35,82%. Dat scheelt € 443.Verder wordt het kindgebonden budget verhoogd, waardoor gezinnen er per kind € 75 bij krijgen.

Pensioenen

Op het gebied van pensioenen is er niets aangekondigd, dus daar kunnen we kort over zijn. De regeringspartijen PVV, VVD, BBB en NSC hebben dit thema uitgeroepen tot een ‘vrije kwestie’, wat waarschijnlijk betekent dat elke partij mag vinden wat het wil, en dat we – tegen de tijd dat Den Haag het erover gaat hebben – in de Tweede Kamer wel merken waar dat op neerkomt.

Bouw van nieuwe woningen

Als het aan het kabinet ligt, wordt er volop gebouwd om het huizentekort weg te werken. Vooral woningen voor ouderen moeten de komende jaren in hoog tempo verrijzen.

Overdrachtsbelasting voor beleggers omlaag in 2026

Waar de afgelopen jaren de overdrachtsbelasting voor niet-bewoners van een pand juist werd opgeschroefd, wil dit kabinet het tarief voor investeerders terugbrengen van 10,4 procent naar 8 procent. Dat moet investeren op de woningmarkt aantrekkelijker maken, waardoor verhuurders gestimuleerd zouden moeten worden om meer woningen beschikbaar te stellen. Dat zou dan het woningtekort verminderen en de druk op de huurprijzen verlichten.

Koop breekt wél huur bij hospita's

Huiseigenaren moeten makkelijker een kamer kunnen verhuren aan een woningzoekende. Daarvoor wordt de huurwet gewijzigd: een contract komt automatisch te vervallen wanneer een hospita zijn of haar huis wil verkopen. De huurbescherming – waarbij de huurovereenkomst niet ongeldig wordt bij de verkoop van een pand – gaat in deze situatie dus niet gelden. Hoe hypotheekverstrekkers hiermee omgaan, is nu nog niet bekend.

Huurders van sociale huurwoningen krijgen het recht om hun huis te kopen

Hoe dit precies moet gaan werken, wordt nog onderzocht – maar zeker is dat het zowel voor scheefhuurders als mensen met een lager inkomen moet gaan gelden.

Uitbreiding startersvrijstelling en verlaagd tarief overdrachtsbelasting

Allereerst is bepaald dat de startersvrijstelling geldt vanaf 1 januari 2025 een grens van € 525.000 euro. Dat is nu nog € 510.000, dus dat is goed nieuws.

De startersvrijstelling en het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting (2%) gaat vanaf 2025 ook gelden bij de verkrijging van het economisch eigendomsrecht van de woning. Kopers die eerst, of alleen, het economisch eigendomsrecht verkrijgen, betalen hierdoor hetzelfde tarief als kopers die direct het volledige eigendomsrecht verkrijgen. Hiermee wordt voorkomen dat deze kopers onterecht het algemene tarief van 10,4% betalen.

De hoogtepunten op een rij

Uiteraard is er nog veel meer nieuws, maar dit zijn wat ons betreft de belangrijkste.
Wij hopen dat deze samenvatting informatief is. Heb je nog vragen of opmerkingen, dan horen wij dat graag!